Van Veldhoven ontvangt plannen voor duurzaam Nederland

De plannen voor een duurzame, circulaire economie in Nederland in 2050 zijn verschenen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) nam ze in ontvangst. De 5 plannen gaan over de sectoren Biomassa & Voedsel, Bouw, Consumptiegoederen, Kunststoffen en Maakindustrie.

De 5 aangeboden agenda’s zijn het vervolg op het vorig jaar gesloten Grondstoffenakkoord:

  1. De agenda Biomassa en Voedsel beschrijft wat ervoor nodig is om onze voedselvoorziening circulair te maken. Bijvoorbeeld het tegengaan van verspilling.
  2. De transitieagenda Bouw gaat over onze gebouwen en infrastructuur, zoals wegen, bruggen, dijken, spoor en riolering. Meer grondstoffen hergebruiken betekent direct minder uitstoot van CO2.
  3. De agenda Consumptiegoederen gaat zowel over producten met een korte omloopcyclus, zoals verpakkingen en wegwerpmaterialen, als producten met een langere omloopcyclus, zoals kleding en wasmachines.
  4. Volgens de agenda Kunststoffen zijn alle producten over ruim 30 jaar circulair. Ze hebben een kleine milieuvoetprint en zijn gemaakt van hernieuwbare kunststoffen van een gegarandeerde kwaliteit.
  5. Tot slot beschrijft de transitieagenda Maakindustrie hoe de voorzieningszekerheid van kritische materialen vergroot kan worden, de milieudruk van producten uit deze industrie verlaagd kan worden en de kringloop van producten uit de maakindustrie vervolmaakt.

Een kabinetsreactie op de plannen zal – als onderdeel van de uitwerking van de klimaatagenda – voor de zomer naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Daarbij zal concreet worden aangegeven wat deze kabinetsperiode kan worden bereikt, door verschillende duurzame initiatieven te versnellen en op te schalen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!