VDL werkt aan eerste stadsbus op mierenzuur

UTRECHT – De Nederlandse busfabrikant VDL werkt samen met een groep studenten van de Technische Universiteit Eindhoven aan de eerste stadsbus ter wereld die op mierenzuur rijdt.

“We hebben elektriciteit vloeibaar gemaakt”, aldus Tim van Lohuizen van de groep studenten van Eindhoven. “En we verheugen ons op de uitdaging om samen met VDL Bus & Coach ons systeem verder te ontwikkelen voor toepassing in bussen.”

In januari presenteerden de studenten al een modelauto die op mierenzuur rijdt. Toen werd het streven geuit om tegen 2017 de eerste auto op mierenzuur te laten rijden.

Loop van 2016

Een bus op mierenzuur moet al in de loop van dit jaar worden gepresenteerd. De VDL Citea Electric van 12 meter kan makkelijk worden omgebouwd om te rijden op mierenzuur.

Onderzoekers van de Technische Universiteit in Eindhoven een manier ontdekt om waterstof heel snel en efficiënt te transformeren in de vloeistof mierenzuur en omgekeerd: mierenzuur weer terug om te zetten in waterstof. 

Efficiënt transport waterstof

Met mierenzuur worden enkele nadelen van motoren op waterstof of elektriciteit hopelijk opgelost. Elektrische auto’s hebben een beperkt bereik.  Met waterstof kan een elektrische auto langer doorrijden op één tank, maar waterstof heeft als nadeel dat het vervoer en opslag ervan duur is en dat het onder hoge druk vervoerd moet worden.

Mierenzuur als vloeibare energiedrager kan veel makkelijker opgeslagen en vervoerd worden. Bestaande tankstations kunnen voor de energievoorziening gebruikt worden want een bus die op mierenzuur rijdt, hoeft niet opgeladen te worden, maar tankt mierenzuur, zoals diesel getankt wordt. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!