Vederlicht metaal Boeing bestaat voor 99,9 procent uit lucht

UTRECHT – Een nieuw materiaal van vliegtuigenfabrikant Boeing kan mogelijk voor fors lichtere vliegtuigen zorgen. Naar verluidt gaat het om het lichtste materiaal ooit.

Het metalen materiaal is ontwikkeld door een onderzoeksteam van HRL Laboratories, dat voor een deel in handen is van Boeing. Het materiaal moet een structureel onderdeel worden in de luchtvaarttechniek.

Voor de vliegtuigen zou dat betekenen dat ze ook fors lichter worden en dus milieuzuiniger. Onlangs bleek nog uit een overzicht van Milieu Centraal dat een verre reis in het vliegtuig een enorme Co2-uitstoot voor een individuele consument betekent.

Ei

Onderzoeker Sophia Yang legt uit hoe het materiaal werkt. Ze gebruikt het voorbeeld van een ei dat van een hoog gebouw wordt gegooid. Om een ei te beschermen tijdens een val van 25 verdiepingen zouden waarschijnlijk veel lagen luchtkussenfolie worden gebruikt.

“Wat wij kunnen doen is achterstevoren werken om het materiaal te ontwerpen dat het de kracht die het ei voelt te absorberen”, aldus Yang. “In plaats van een ei dat omhuld is in een meter bubbeltjesplastic, hebben we nu een veel kleiner pakket waar het ei in kan zitten.” Ze geeft verder aan benieuwd te zijn naar hoe Boeing het materiaal gaat toepassen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!