Verbranding van alle fossiele brandstoffen levert 10 graden warmere wereld op

UTRECHT – Als alle reserves aan fossiele brandstoffen in de wereld gebruikt zouden worden, kan de gemiddelde temperatuur met 6,4 tot 9,5 graden Celsius zijn gestegen tegen het jaar 2300.

Dit stellen wetenschappers van de University of Victoria in Canada in een nieuw rapport. Temperaturen op de noordpool zouden maar liefst 14,7 tot 19,5 graden Celsius stijgen.

Het rapport is gepubliceerd in het wetenschappelijke journaal Nature Climate Change.

In totaal zit er nog genoeg olie, gas en steenkool in de grond om omgerekend 5 biljoen ton broeikasgassen los te laten in de atmosfeer. Tegen het einde van de 21e eeuw wordt deze hoeveelheid bereikt als er geen actie wordt ondernemen. Sinds de start van de industriële revolutie is er ongeveer 540 miljard ton CO2 uitgestoten.

Regenval

De uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen zorgt niet alleen voor een fors warmer klimaat, maar heeft ook een enorm effect op de regenval. In Noord-Afrika en Centraal-Amerika daalt de hoeveelheid regen die jaarlijks valt met tweederde in de scenario’s van de wetenschappers.

In eerdere studies werd nog geconcludeerd dat als er eenmaal 2 biljoen ton CO2 was uitgestoten, temperaturen minder snel zouden stijgen. Volgens dit nieuwe rapport werd eerder overschat hoeveel koolstofdioxide de oceanen konden opnemen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!