ViriCiti haalt 6,25 miljoen euro kapitaal op

Energy Impact Partners (EIP), Mainport Innovation Fund II (MIF II), en een niet nader genoemde derde partij, hebben bekendgemaakt 6,25 miljoen euro te investeren in ViriCiti dat een online-telematicaplatform heeft ontwikkeld voor gemengde en elektrische busvloten.

Doel van de investering is verdere productontwikkeling van ViriCiti Smart Charging en de uitbreiding van het team, het aantal kantoren en het huidige klantenbestand in Noord-Amerika.

ViriCiti biedt openbaarvervoerbedrijven een onlineplatform met real-time inzichten in hun busvloot. Door de laadinfrastructuur samen met elektrische en niet-elektrische voertuigen in één platform te combineren, vergemakkelijkt het bedrijf de overgang naar volledig elektrische busvloten en werkt het aan de wereldwijde transitie naar emissievrij vervoer.

Met een marktaandeel van meer dan 50 procent is ViriCiti sinds 2015 naar eigen zeggen marktleider in elektrische bustelematica in Europa en de Verenigde Staten. Een van de eerste klanten in de Verenigde Staten was Stanford University in Californië. Andere klanten van ViriCiti zijn New York City Transit, Toronto Transit Commission en een groot technologiebedrijf in Silicon Valley dat in december 500 systemen bestelde. Alle Amerikaanse en Canadese klanten worden bediend vanuit het kantoor in South Carolina en het Support Center in Zuid-Californië.

Voor ov-bedrijven zijn de hoge investeringskosten van elektrische bussen nog vaak een drempel in de overstap naar emissievrije vloten. Het verlagen van de vraag naar netstroom en daarmee de laadkosten, is van belang voor het schalen van elektrische vloten en het versnellen van hun rendement op de investering. Wanneer elektrische vloten groeien, stijgt de vraag naar energie, met tot gevolg hogere laadkosten en dure netwerkaansluitingen voor vervoerders. Smart charging, laden met de juiste hoeveelheid energie op het juiste moment – verlaagt de vraagkosten en vermijdt piektijden, zodat elektrische bussen ongehinderd hun routes kunnen uitrijden.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!