Geen negatieve bijwerkingen offshore windpark voor fauna, vissen bloeien juist op

AMSTERDAM – Vissen lijken in harmonie te kunnen samenleven met offshore windwindmolens. Uit recent Deens onderzoek blijkt dat veel vissen zich niks aantrekken van de grote funderingen in de zee, sommige vissoorten lijken er juist van te houden.

Het onderzoek draait om een van de grootste windparken voor de kust van Denemarken, Horn Rev 1. Het park werd in ondiep water gebouwd, namelijk 20 meter diep. In zulke wateren krioelt het van de vissen.

Voordat het park werd gebouwd, tien jaar geleden, onderzochten wetenschappers al de stand van de flora en fauna in het gebied. Zeven jaar later gingen onderzoekers van het aquatische instituut van de Deense Technische Universiteit terug om de stand van de natuur te vergelijken.

Door de natuur opgenomen

Wat blijkt? De grote funderingen die nodig zijn voor de windturbines zijn door de onderzeese natuur opgenomen. Funderingen van windmolens worden vaak diep in de ondergrond geplaatst en worden bedekt door grote stenen om ze op hun plaats te houden.

Deze rotsachtige plekken fungeren nu als kunstmatig rif. Vooral vissen die houden van een rotsachtige bodem blijken te bloeien in deze omgeving. Vissoorten zoals de zogenaamde kliplipvis, puitaal en de snotdolf blijken in aantal te zijn toegenomen.

Extreem ruwe omgeving

De onderzoekers bekeken verder hoe vissoorten die juist op de zanderige ondergrond waar de funderingen in werden gebouwd leefden. Een vis zoals de zandaal, een van de belangrijkste vissen voor de Deense visserij, blijkt geen last te hebben van de windturbines.

De onderzoekers denken niet dat het nodig is om dit onderzoek bij de andere Deense windparken te houden. “Horn Rev heeft een extreem ruwe omgeving, met zware golven. Zeewierbossen kunnen zich niet ontwikkelen. Daarom denken we dat het positieve rifeffect nog groter zal zijn in plekken zoals het meer beschermde Kattegat”, aldus de onderzoekers.

Klik hier voor het gehele onderzoek

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Sinovel

4 gedachten over “Geen negatieve bijwerkingen offshore windpark voor fauna, vissen bloeien juist op

  • 15 oktober 2018 om 03:40
    Permalink

    激光無創熱作用模式精準作用於陰道粘膜層、肌層,使陰道組織發生新生改變,修復由於順產而引起的損傷,解決一系列產後女性生殖系統常見問題。私密緊緻作用原理:刺激陰道粘膜固有層、粘膜肌層,使其膠原纖維、彈性纖維大量增生重塑;彈性纖維網修復,陰道收緊 SUI作用原理:恢復盆底正常解剖位置 陰道彈性纖維網得以修復,恢復到正常解剖位置避免了擠壓,牽拉尿道,使尿道角度恢復正常 盆底血供豐富,間接的使尿道括約肌得以修復進而停止漏尿或症狀減輕 私密敏感、潤滑作用原理:CO2微脈管作用,使血管重建、促進血液循環 血管活性腸肽(VIP)和神經肽Y(NPY) 表達增加,敏感度增加 血流量增加,陰道上皮細胞功能增加、陰道粘膜自分泌功能增強,潤滑度增加

  • 27 oktober 2018 om 20:28
    Permalink

    Persian Rose 波斯玫瑰 【臉部保養】波斯有機玫瑰煥采眼霜 Organic Rose Eye Gel的商品介紹 Persian Rose 波斯玫瑰,臉部保養,波斯有機玫瑰煥采眼霜 Organic Rose Eye Gel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!