Vlaanderen: extra steun voor onderzoek naar diepe aardwarmte

De Vlaamse regering kent ondersteuning toe voor onderzoek naar diepe geothermie. 2 projecten krijgen samen bijna 390.000 euro en een deel daarvan komt van het Europese Fonds Horizon2020.

In totaal hebben 14 Europese landen beloofd om de ontwikkeling van diepe aardwarmte te versnellen. Voor Vlaanderen hebben meerdere kandidaten ingetekend op een projectoproep voor onderzoek naar geothermie, waarna 2 projecten zijn geselecteerd. Ze focussen op de productie van warmte-energie uit de diepe ondergrond en op ondergrondse warmteopslag.

Bij het eerste project ‘Heatstore’ zijn 3 bedrijven betrokken: het VITO in Mol, SPIE Belgium en het Kempens warmtebedrijf. De Vlaamse regering kent hen een ondersteuning van 278.756 euro toe. Het geld zal in hoofdzaak gaan naar fundamenteel en experimenteel onderzoek naar verschillende typen ondergrondse warmteopslag.

Het tweede project heet ‘CAGE’. Het onderzoek gebeurt hier door VITO en Thomas More Kempen. Dit project focust op de verbetering van de productie van diepe aardwarmte en van de businesscase voor een geothermisch doublet (een systeem met 2 putten: een productie- en een injectieput). Hiervoor is 109.925 euro steun voorzien.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!