Vleermuizen denken dat windmolens bomen zijn

AMSTERDAM – Vleermuizen lijken te denken dat windmolens bomen zijn en worden daardoor aangetrokken tot de turbines.

Windmolen, Windenergie, Windturbine,
©: Laborratte

Dit meldt de Amerikaanse geologische dienst op basis van een onderzoek.

In het onderzoek werd voor het eerst gebruikgemaakt van videomateriaal om de vleermuizen in de gaten te houden.

Uit de beelden bleek dat specifiek vleermuizen die in bomen leven op een typische manier naar de windmolens vliegen die vergelijkbaar is met hoe ze naar bomen vliegen.

 Langzaam draaiende wieken

Zo waren vleermuizen vooral aangetrokken tot windmolens met langzaam draaiende wieken of wieken die die niet bewogen. Ook bleven vleermuizen vaak lang in de lucht vliegen naast een windmolen, in plaats van er simpelweg langs te vliegen zoals de vogels deden.

Dit gedrag werd minder gezien wanneer het donkerder was en wanneer de wieken sneller draaiden. “Dit kan zijn omdat vleermuizen dan minder snel de windmolens voor bomen aanzien.”

Specifieke cijfers

Windmolens doden naar schatting per enkele honderdduizenden vleermuizen, hoewel specifieke cijfers niet beschikbaar zijn.

Volgens de onderzoekers is het gedrag ook vreemd. Vleermuizen hebben jarenlang goed kunnen omgaan met hoge gebouwen. Pas bij hoge windturbines begonnen er slachtoffers te vallen.

“Als we kunnen begrijpen waarom vleermuizen naar windturbines vliegen kunnen we misschien in staat zijn om ze weg te jagen”, aldus Paul Cryan, die het onderzoek leidde.

Lees hier het complete onderzoek 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!