Vlinder mogelijk sleutel tot goedkopere zonne-energie

AMSTERDAM – Het ontwerp van een vlinder, specifiek een klein koolwitje of knollenwitje, kan eraan bijdragen dat zonnepanelen fors meer produceren en goedkopere zonnestroom.

Dit stelt een team deskundigen van de Universiteit van het Britse Exeter.

Het klein koolwitje neemt een v-houding aan net voor het opstijgen. Zo worden de spieren van de kleine vlinder opgewarmd. Door deze houding na te bootsen kunnen de onderzoekers het rendement van een zonnecel verhogen met 50 procent, claimen ze.

De kracht/gewicht-ratio van de zonnecel neemt door het ontwerp met maar liefst 17 keer toe, waardoor ze veel efficiënter worden.

Mogelijkheden goedkope zonne-energie

Professor Tapas Mallick: “Biomimetica in techniek is niet nieuw, maar dit multidisciplinair onderzoek laat mogelijkheden zien om goedkoper zonne-energie te ontwikkelen zoals nog nooit gedaan is.”

Van het klein koolwitje weet men dat de vlinder eerder dan andere vlinders kan opstijgen op dagen met weinig zon. Vermoed wordt dat dit komt door de speciale houding die wordt aangenomen zodat de zonnestralen beter worden opgenomen.

De wetenschappers zochten daarom naar hoe de houding van de vleugels konden worden nagebootst met een nieuw lichtgewicht materiaal voor de productie van zonne-energie.

De optimale hoek blijkt 17 graden te zijn. Verder blijkt dat door simpelweg de monolaag van cellen in de vleugels van de vlinder te kopiëren in zonnecellen, de kracht/gewicht-ratio fors wordt verbeterd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!