Voorstel om grootschalig zelfrijdende auto’s te testen op openbare weg

AMSTERDAM – Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil het mogelijk gaan maken om met zelfrijdende auto’s grootschalige testen uit te voeren op de openbare weg.

Een zelfrijdende auto,
©: Wikipedia Commons/Florian K

Hier heeft ze maandag een voorstel voor gepubliceerd. Nu kunnen alleen nog kleinschalige testen worden gestart.

Al enkele partijen hebben interesse getoond in het testen van de auto’s. TNO wil in samenwerking met onder andere DAF, havenbedrijf Rotterdam en Transport en Logistiek Nederland komend voorjaar starten met proeven waarbij vrachtwagens virtueel in een treintje gaan rijden.

Verder zijn nog de provincie Gelderland, de universiteit van Wageningen en de Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI) bezig verschillende projecten op te zetten.

Voortrekkersrol

Het voorstel van Schultz wordt begin van volgend jaar naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd.

Volgens de minister kan Nederland een voortrekkersrol spelen met de zelfrijdende auto. “De ontwikkelingen van de zelfrijdende voertuigen gaan snel. Als je de nieuwe technieken in sommige auto’s ziet dan kun je zeggen dat de transitiefase al begonnen is”, aldus de minister.

“Nederland is de ideale proeftuin voor grootschalige testen met zelfrijdende voertuigen. We hebben met onze kennisinstellingen en de automotive-sector veel kennis in huis en een goede infrastructuur om proeven met zelfrijdende voertuigen te faciliteren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!