‘Waterstof cruciaal voor betaalbare energievoorziening Noordwest-Europa’

Uit een nieuw rapport van de Wereldenergieraad Nederland (WEC) blijkt dat, om een betaalbare en betrouwbare energievoorziening in Noordwest-Europa op te zetten,  een hybride systeem van (groene) stroom en (groene) waterstof nodig is.

Het rapport ‘Bringing North Sea Energy Ashore Efficiently’ neemt de snel toenemende offshorewindcapaciteit gekoppeld aan de vraag op het land als uitgangspunt. Duidelijk is volgens de onderzoekers dat er behoefte bestaat aan het ontwikkelen van nieuwe oplossingen en technologieën om de energie zo efficiënt mogelijk, en dus tegen de laagste kosten, naar de eindgebruiker te brengen.

De studie onderzoekt 2 paden – het pad van elektronen (stroom) en het moleculaire pad, met een specifieke focus op de productie van waterstof (power-to-gas). De studie laat zien dat een combinatie van beide nodig is om de uitdagingen van klimaatverandering in de toekomst aan te gaan.

Vergeleken met de huidige gemiddelde CO2-uitstoot, zou de omschakeling naar groene waterstof een jaarlijkse CO2-besparing van ongeveer 32 megaton opleveren wanneer alles is gerealiseerd. Vanwege het grootschalige karakter van de benodigde investeringen is internationale samenwerking noodzakelijk om alle mogelijkheden van de Noordzee optimaal te benutten. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Denemarken en Noorwegen vallen allemaal binnen de scope van deze studie.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!