Watertoren vangt water op uit de lucht

AMSTERDAM – Startup Warka Water heeft een toren ontwikkeld die water kan opvangen uit de lucht en zo plekken waar droogte heerst van water voorziet.

warka toren De toren bestaat uit een 9 meter hoog frame van bamboe of andere plantaardige materialen met een plastic gaas.

Hoewel het overdag gortdroog is, ontstaat er ‘s nachts vaak mist in woestijnachtige gebieden in Afrika. ’s Nachts condenseert de vochtige lucht tegen het net en rollen de druppels naar beneden in een reservoir. Per nacht zou wel 100 liter water kunnen worden opgevangen.

Computerberekeningen

“De lichtgewicht structuur is ontworpen met computerberekeningen, maar het kan ook worden gebouwd met lokale vaardigheden en materialen door dorpsbewoners”, aldus de ontwerpers, Arturo Vittori en Andrea Vogler.

De naam van de toren is ontleend aan een vijgeboom die voorkomt in Ethiopië en gedijt op het verschil in temperatuur tussen dag en nacht. Vooral in woestijnen kunnen er enorme temperatuurvariaties voorkomen.warka toren (breed)

Naast het brengen van water waar geen water is, mikken de uitvinders ook op het brengen van schoon water in gebieden met verontreiniging en het dichterbij brengen van water.

“Veel Ethiopische kinderen zijn per dag enkele uren kwijt aan het halen van water. Dit is tijd die ze ook kunnen investeren in meer productieve activiteiten en in onderwijs”, aldus Vittori. “Als we mensen iets kunnen geven om meer onafhankelijker te zijn, kunnen we ze misschien bevrijden van dit systeem.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!