‘Wereldprimeur’ voor Utrecht met energie-opslag in elektrische auto

AMSTERDAM – Netbeheerder Stedin gaat in de Utrechtse wijk Lombok oplaadpalen voor elektrische auto’s plaatsen die ook stroom terugleveren aan het energienet.

Hiermee fungeren de accu’s van de elektrische auto’s als energie-opslagsysteem voor lokaal opwekte stroom van zonnepanelen.

Zonnestroom kan zo bijvoorbeeld in de accu van een auto worden opgeslagen om ’s avonds weer te gebruikt te worden. Dit zorgt ervoor dat de pieken en dalen in de productie van zonnestroom een minder groot probleem zijn.

Ook hoeven er geen investeringen in het energienet te worden gedaan om de stroom van de zonnepanelen af te nemen en de elektrische auto’s van stroom te voorzien.  

Om 13.00 uur wordt de eerste ‘retourpaal’ geplaatst door Stedin. Volgens het bedrijf gaat het om een wereldprimeur.  Uiteindelijk moeten er 20 speciale oplaadpalen komen die gekoppeld zin aan lokale zonnepanelen.

Stedin denkt met de technologie op en duur miljarden euro’s te kunnen besparen. Om de steeds grotere aantalen elektrische auto’s van stroom te voorzien is er in Nederland 40 tot 60 miljard euro nodig om het energienet uit te breiden, volgens de netbeheerder.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!