Wereldrecord voor golfenergie, onderwaterboeien leveren 14.000 uur stroom

UTRECHT – Een mijlpaal voor het produceren van stroom uit golven wordt het genoemd. De onderwaterboeien van Carnegie Wave Energy hebben sinds installatie maar liefst 14.000 uur lang groene stroom geproduceerd.

De laatste 12 maanden liggen er 3 boeien iets onder het zeeoppervlak voor de kust van West-Australië. Daar produceren ze stroom en schoon water voor de grootste marinebasis van Australië.

Als de boeien bewegen door de golven worden pompen op de oceaanbodem aangedreven. Onder druk wordt water door een pijplijn naar het vasteland gepompt waar een conventionele waterkrachtturbine wordt aangedreven en elektriciteit wordt opgewekt.

Sterke oceanen

Er is zo’n 40 miljoen Australische dollar in het project gestoken, onder andere door het Australische agentschap voor hernieuwbare energie.

Volgens het instituut ligt het voor de hand dat er veel geld, tijd en moeite wordt gestoken in de ontwikkeling van golfenergie in het land. Ongeveer 80 procent van de bevolking woont langs de kust en Australië wordt omringd door sterke oceanen.

Het volgende ontwerp ligt al klaar. De CETO 6-onderwaterboeien krijgen elk een vermogen van maar liefst 1 megawatt en moeten commercieel geëxploiteerd worden.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!