Wetenschappers: Betere zonnecellen nodig? Voeg een beetje zout toe

AMSTERDAM – Hoewel zonnepanelen onder aan de streep zorgen voor een schoner milieu worden ze vaak gemaakt met schadelijke en vaak giftige materialen.

Zonnecel
©: University of Liverpool

Onder andere cadmium chloride, dat gebruikt wordt om het rendement van een zonnecel te verbeteren, is zo’n materiaal.

Onderzoekers van de universiteit van Liverpool zeggen nu een schone en veiligere vervanger voor dit stofje te hebben: zout.

Het gaat specifiek om magnesium chloride en het wordt ook gebruikt in badzout, om te strooien op wegen met glas ijs en bij de productie van tofu.

Veiliger om te gebruiken

Volgens de onderzoekers is het veiliger om te gebruiken dan cadmium chloride, maar vooral ook goedkoper. Testen lieten zien dat zonnecellen met magnesium chloride net zo goed rendeerden als zonnecellen met cadmium chloride.

“We denken dat het zeker een groot verschil gaat maken in de productiekosten van producten”, aldus Jon Major, hoofdonderzoeker van het project.

Hoeveel goedkoper de zonnecellen gaan worden dankzij deze ontdekking is niet duidelijk, maar Major benadrukt dat de kostprijs voor magnesium chloride ongeveer 1 procent is van de kostprijs voor cadmium chloride en dat er geen kosten zijn verbonden aan het opruimen van van giftige stoffen.

Lees hier meer over de uitvinding 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!