Wetenschappers creëren duurzame brandstof met E.coli bacteriën

AMSTERDAM – Britse en Finse wetenschappers hebben een methode gevonden om duurzame propaan te produceren met een bekende bacterie.

ecoli (blok)Volgens de onderzoekers is de uitvinding een nieuwe stap naar de commerciële productie van een brandstof die ooit als alternatief voor de huidige fossiele brandstoffen kan dienen.

“Hoewel we nog maar kleine hoeveelheden hebben geproduceerd, is de brandstof klaar om meteen in een motor gebruikt te worden”, aldus Patrik Jones van de Imperial College London.

Volgens hem kan het nog 5 tot 10 jaar duren voordat de methode commerciële brandstof kan produceren.

Commercieel aantrekkelijk

De e.coli bacteria wordt gebruikt om van vetzuren propaan te maken in plaats van celmembranen. De huidige hoeveelheid propaan die wordt geproduceerd met deze methode is nog maar een duizendste van wat nodig is om het commercieel aantrekkelijk te maken.

Jones haalt aan dat het al mogelijk is om biodiesel te maken van bijvoorbeeld algen, maar ook dit proces is nog niet commercieel uit te baten en kost veel geld en energie.

“Wij kozen voor propaan omdat het gescheiden kan worden van het natuurlijke proces met minimale energie en omdat het te gebruiken is in de huidige bestaande infrastructuur.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!