Wetenschappers maken nieuw dunne-film materiaal voor verbeterde zonnecellen

UTRECHT – Wetenschappers van de universiteit van Korea en de universiteit van Illinois in Chicago hebben een nieuw dunne-film materiaal ontwikkeld met unieke karakteristieken.

Het materiaal is extreem geleidend, buigbaar, uitrekbaar en bijna volledig transparant. Al deze eigenschappen zijn goed te gebruiken om meer efficiënte zonnepanelen te bouwen.

Vooral de combinatie van de transparantie en hoe geleidend het materiaal is, is uniek. Meestal gaan deze twee eigenschappen ten koste van elkaar.

‘Slimme’ ramen

De onderzoekers wisten hier omheen te werken door een web van extreem geleidende koperen draden te maken met gaten ertussen die groot genoeg zijn om licht door te laten.

Het materiaal kan volgens de onderzoekers tot 580 procent worden uitgerekt en nog steeds een vijfde van de geleidende karakteristieken behouden. Ook kan het materiaal zo’n 1.000 keer in een radius van 5 millimeter worden gebogen zonder dat er een fors prestatieverlies optreedt.

Gebruik in bijvoorbeeld elektronica ligt voor de hand, maar de onderzoekers denken dat materiaal geschikt is voor ‘slimme’ ramen. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!