Wetenschappers maken per ongeluk nanomateriaal dat water uit lucht produceert

UTRECHT – Een groep wetenschappers van Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) heeft per ongeluk een nanomateriaal gemaakt dat water uit de lucht haalt.

De ‘nanorods’ gedragen zich als normaal materiaal tot dat de luchtvochtigheid toeneemt. Pas als de relatieve vochtigheid tussen de 50 en 80 procent komt, reageert het materiaal bijzonder en wordt water afgescheiden.

“Ons ongewone materiaal gedraagt zich een beetje zoals een spons. Het wringt zichzelf halverwege uit voordat het volledig verzadigd raakt met water”, aldus David Lao, onderzoeker bij PNNL en maker van het materiaal.

Kapot materiaal

Het materiaal werd per ongeluk gemaakt. De wetenschappers wilden eigenlijk magnetische nanodraden maken. Toen het materiaal met waterdamp werd onderzocht, bleek dat de structuren eigenlijk gewicht verloren als de vochtigheid toenam.

De wetenschappers gingen ervan uit dat hun instrumenten kapot waren, maar zagen toen onder een microscoop dat er water ontstond tussen de takken van de nanorods dat vervolgens verdampte.

“Nu we over de initiële shock zijn gekomen van dit onverwachte gedrag, gaan we bedenken hoe we dit kunnen aanwenden om de kwaliteit van onze levens te veranderen”, zegt David Heldebrant, mede-auteur.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!