Wetenschappers ontwerpen volgende generatie batterij

AMSTERDAM –  Een groep wetenschappers verbonden aan de Canadese universiteit van Alberta hebben een batterij weten te maken die sneller oplaad en langer meegaat dan de standaard lithium-ion batterijen die tegenwoordig worden gebruikt.

Batterij
©: University of Alberta

De onderzoekers hebben nanomaterialen van koolstof gebruikt, zo meldde de universiteit.

De speciale technologie voor energie-opslag werd gemaakt door een proces genaamd ‘fluorination’ toe te passen.

“We hebben een reeks materialen geprobeerd”, legt onderzoeker Xinwei Cui uit. “Normaliter wordt koolstof als anode gebruikt in een lithium-ionbatterij, maar wij hebben het gebruikt als kathode.”

Uniek aan deze technologie

“Niemand wist dat koolstof gebruikt kon worden als cathode met zulke goede prestaties. Dat is wat uniek is aan deze technologie en dat staat in onze paper.”

Het voordeel van het gebruik van koolstof is dat het goedkoop is en veilig te gebruiken. De energieproductie is 5 tot 8 keer hoger dan bij gewone lithium-ionbatterijen.

Ook zou het nieuwe type beter zijn dan andere toekomstige batterijtechnologieën zoals lithium-zwavel-accu’s en lithium-luchtbatterijen.

“Het was geen snel proces”, verklaart Cui. “Toen we zagen dat koolstof anders was, hebben we 3 jaar doorgezet totdat we resultaten kregen.”

Lees hier meer over het onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!