Wetenschappers produceren stroom uit zeewater met nieuwe methode

UTRECHT – Wetenschappers van de universiteit van Osaka in Japan hebben een nieuwe methode ontwikkeld om energie uit zeewater te produceren.

Met behulp van zonlicht wordt H2O, water, omgezet in H2O2, oftewel waterstofperoxide. De onderzoekers schrijven erover in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Het is voor het eerst dat er met een dergelijke methode H2O2 wordt geproduceerd onder genoeg druk dat de stof ook in brandstofcellen kan worden gebruikt.

Er zijn al langer manieren om waterstofperoxide te produceren zonder zonlicht, maar deze methodes kosten zoveel energie dat het niet rendabel is.

Zonnecel

In de nieuwe methode hebben de onderzoekers in feite een zonnecel gemaakt die H2O2 kan produceren. Een groot voordeel van H2O2 tegenover bijvoorbeeld waterstof dat vaak gebruikt wordt in brandstofcellen is dat H2O2 makkelijker kan worden opgeslagen.

Van productie tot verbruik heeft de zonnecel een rendement van 0,28 procent. De productie van H2O2 heeft een efficiëntie van 0,55 procent en de brandstofcel een rendement van 50 procent.

Hiermee is de methode relatief efficiënt vergeleken met andere manieren om zonnestroom te produceren, maar valt het rendement tegen vergeleken met conventionele zonnecellen die rond de 28 procent halen.

Lees ook: Studenten Eindhoven gebruiken mierenzuur om waterstof op te slaan

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!