Wetenschappers Stanford: Volledig groen Californië technisch en economisch mogelijk

AMSTERDAM – Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Stanford hebben een ontwerp gemaakt van hoe Californië eruit kan zien als de staat volledig overgaat op schone energie.

Zonne-energie in de VS
©: The White House

Ze schreven erover in het wetenschappelijke journaal Energy.

In het onderzoek werd berekend hoe in alle behoeften voor mobiliteit, de stroom, industrie en warmte en koude konden worden voorzien door hernieuwbare energie in 2050. De onderzoekers becijferden hoeveel apparatuur en grond nodig zou zijn en hoeveel banen er zouden worden gecreëerd.

Dit is 1 van de scenario’s waar zij mee kwamen

  • 25.000 onshore 5-megawatt windturbines
  • 1.200 100 megawatt thermische zonne-energiecentrales
  • 15 miljoen 5-kilowatt zonnepaneelsystemen op daken huishoudens
  • 72 100 megawatt geothermische centrales
  • 5.000 0,75 megawatt golfturbines
  • 3.400 1 megawatt getijdenturbines

“Als het wordt geïmplementeerd, dan elimineert dit plan sterfgevallen door luchtvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen in Californië. Ook stabiliseert het energieprijzen en creëert het banen”, aldus hoofdonderzoeker Mark Jacobson.

Jacobson concludeert dat het overgaan naar energie uit wind, water en zonlicht in het begin een forse investering betekent, maar op den duur een rendabele investering is door de besparingen op brandstofkosten.

Besparing

Netto betekent dit een besparing van 103 miljard dollar, 4,9 procent van de economie van Californië. Verder zou het de kosten van klimaatverandering in 2050 met 48 miljard dollar verlagen

De overgang zou betekent dat de energiebehoefte met 44 procent daalt en energieprijzen zich stabiliseren.

Ook zou een transitie zorgen voor 220.000 extra banen als rekening wordt gehouden dat er banen verloren gaan in de conventionele brandstofsector.

Lees hier meer over het onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!