Met wifi verbonden colonne van vrachtwagens verlaagt brandstofverbruik met 10%

UTRECHT –  Supermarktketens Albert Heijn, Jumbo en levensmiddelenproducent Unilever gaan testen uitvoeren met vrachtwagens die in treintjes over de Nederlandse snelwegen rijden.

Zo kan onder meer het brandstofverbruik met 10 procent worden verlaagd en de CO2-uitstoot worden teruggedrongen.

Deze woensdag werden 6 colonnes van trucks die vanuit verschillende steden waren vertrokken, onthaald in Rotterdam door onder andere minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu).

Colonnes met trucks van DAF Trucks, Daimler Trucks, Iveco, MAN Truck & Bus, Scania en Volvo Group zijn vanuit Zweden, Duitsland en België naar Rotterdam gereden.

Verbonden met wifi

In het concept worden 2 of 3 trucks met elkaar verbonden met wifi. De voorste vrachtwagen bepaalt de snelheid en de route.

Daardoor kunnen de volgende trucks op korte afstand volgen en komt er ruimte op de weg vrij voor andere voertuigen. De wifi-verbinding tussen de vrachtwagens zorgt er voor dat alle trucks tegelijkertijd remmen, waarmee schokbewegingen voorkomen kunnen worden.

Dit bevordert de doorstroming van het verkeer en zijn goederen sneller op de plek van bestemming.

Nu nog moet een truckfabrikant in elk land waar hij doorheen wil rijden een aparte aanvraag doen om zo in colonne te rijden. Ook heeft elke fabrikant zijn eigen ‘wifi-systeem’ waardoor de verschillende merken nog niet met elkaar kunnen samenwerken.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!