‘Windenergie verlaagde energierekening in Spanje’

AMSTERDAM – Windmolens hebben de energierekening in Spanje tussen 2008 en 2012 verlaagd, in plaats van verhoogd.

Windmolens weerkaatsen in zonnepanelen
UPV/EHU-University

Dit stellen Spaanse onderzoekers in een nieuw rapport.

Ze geven aan dat het de eerste keer is dat van verschillende groene-energiebronnen afzonderlijk een berekening is gemaakt over de kosten en besparingen.

Bij windenergie liep de nettobesparing, als de gegeven subsidie wordt verrekend, op naar 25 tot 45 euro per megawattuur.

“In dit rapport wordt de gescheiden resultaten van groene technologie gepresenteerd voor het eerst”, legt onderzoekster Christina Pizarro-Irizar uit. “Het onderzoek laat zien dat algemene conclusies niet op alle technologieën van toepassing zijn.”

Keerpunt

Het rapport laat zien dat  met de toetreding van windmolens en zonnepanelen in het Spaanse energiesysteem de energiekosten netto daalden. Vanaf 2010 werden de kosten om groene energie te subsidiëren hoger dan de besparingen “Er is een keerpunt waarna het systeem niet meer haalbaar is voor de lange termijn”, aldus Pizarro-Irizar.

Als wordt gekeken naar individuele technologieën wordt zichtbaar dat vooral zonnepanelen meer kosten dan besparen, volgens de onderzoekers. “Windenergie blijft meer besparingen produceren dan de kosten die nodig zijn om het in stand te houden.”

Te veel subsidie

Volgens Pizarro-Irizar laat dit zien dat subsidiebeleid juist moet worden opgezet en er op gelet moet worden dat voor sommige technologieën er niet te veel subsidie beschikbaar is.

Spanje was altijd een voorloper op het gebied van groene energie, maar nadat het land een financiële crisis doorging is aan veel van de stimuleringsregelingen een einde gekomen.

Lees hier meer over het onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!