Windturbines kunnen onder bruggen gebouwd worden, volgens Europese onderzoekers

AMSTERDAM – Een team van Europese onderzoekers hebben, met een brug op de Kanarische eilanden als referentie, berekend hoe een windturbine onder een viaduct eruit zou kunnen zien.

Volgens de wetenschappers is het mogelijk om dit in de praktijk toe te passen. De wind die tussen de pilaren van een viaduct waait, blijkt geschikt te zijn om windenergie mee op te wekken.

Windturbines in het Juncal-viaduct zouden een opgeteld vermogen hebben van 0,5 megawatt. Hiermee zouden 450 tot 500 huishoudens van groene stroom kunnen worden voorzien.

“Zoals je zou verwachten, hoe meer oppervlakte de rotor heeft, hoe meer energie wordt geproduceerd”, legt onderzoeker Oscar Soto uit. “Echter, het viel op dat bij kleine turbines die energieproductie per vierkante meter hoger was.”

Een ontwerp met 2 identieke windturbines is volgens Soto het meest levensvatbaar in een viaduct. Als alleen wordt gekeken naar de geproduceerde stroom is een constructie met 2 windturbines van verschillende grootte of een matrix van 24 kleine turbines het beste.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!