‘Windturbine’ zonder bewegende onderdelen gebouwd in Delft

AMSTERDAM – Voor de universiteit van Delft staat sinds afgelopen week een ‘windmolen’ zonder bewegende onderdelen van Nederlandse komaf.

Een enorm ontwerp van de Ewicon op de campus van de TU DelftDe moloch, genaamd de EWICON, wordt eigenlijk een windenergieconverter genoemd.  Het model bestaat uit een stalen frame in de vorm van een rechthoekige O-vorm en heeft een raamwerk van horizontale stalen buisjes.

In het raamwerk worden geladen druppeltjes gecreëerd die door de wind worden weggeblazen. De beweging van de druppeltjes veroorzaakt een elektrische stroom, die aan het elektriciteitsnet afgegeven kan worden.

Lagere onderhoudskosten en geluidsoverlast

Het grote voordeel van de techniek is dat er geen slijtage optreedt. Ook heeft het lagere onderhoudskosten en geen geluidsoverlast of slagschaduw. Het maakt de turbine bij uitstek geschikt voor installatie op zee of in de stad, bijvoorbeeld op het dak van een hoog gebouw.

Een enorm ontwerp van de Ewicon op de campus van de TU Delft

De EWICON werd ontwikkeld door onderzoekers Johan Smit en Dhiradj Djairam. Tot nu toe hebben de wetenschappers alleen nog op kleine schaal werkende modellen gemaakt. Het bouwwerk dat voor de universiteit van Delft staat werkt niet. Dat zou te veel gevaar opleveren voor de omgeving.

Het model kan in verschillende vormen en groottes worden ontwikkeld. Naar verluidt kan de converter op eenzelfde schaal als conventionele windturbines stroom opwekken. Om het model op grotere schaal te ontwikkelen hebben zijn de wetenschappers op zoek naar financiering. 

Lees hier het complete onderzoek over de EWICON

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: TU Delft

2 gedachten over “‘Windturbine’ zonder bewegende onderdelen gebouwd in Delft

  • 16 oktober 2018 om 16:17
    Permalink

    灣仔君悅酒店呈獻鹿悅秋日懷石料理 – STYLE-TIPS.COM 懷石料理講求三大原則:使用時令的食材、利用食材本身的味道、懷有熱情和關切的心情來…

  • 16 oktober 2018 om 18:43
    Permalink

    針對深色明顯斑點,成就終極的白皙肌膚的淡斑精華。

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!