‘Windturbine’ zonder bewegende onderdelen gebouwd in Delft

AMSTERDAM – Voor de universiteit van Delft staat sinds afgelopen week een ‘windmolen’ zonder bewegende onderdelen van Nederlandse komaf.

Een enorm ontwerp van de Ewicon op de campus van de TU DelftDe moloch, genaamd de EWICON, wordt eigenlijk een windenergieconverter genoemd.  Het model bestaat uit een stalen frame in de vorm van een rechthoekige O-vorm en heeft een raamwerk van horizontale stalen buisjes.

In het raamwerk worden geladen druppeltjes gecreëerd die door de wind worden weggeblazen. De beweging van de druppeltjes veroorzaakt een elektrische stroom, die aan het elektriciteitsnet afgegeven kan worden.

Lagere onderhoudskosten en geluidsoverlast

Het grote voordeel van de techniek is dat er geen slijtage optreedt. Ook heeft het lagere onderhoudskosten en geen geluidsoverlast of slagschaduw. Het maakt de turbine bij uitstek geschikt voor installatie op zee of in de stad, bijvoorbeeld op het dak van een hoog gebouw.

Een enorm ontwerp van de Ewicon op de campus van de TU Delft

De EWICON werd ontwikkeld door onderzoekers Johan Smit en Dhiradj Djairam. Tot nu toe hebben de wetenschappers alleen nog op kleine schaal werkende modellen gemaakt. Het bouwwerk dat voor de universiteit van Delft staat werkt niet. Dat zou te veel gevaar opleveren voor de omgeving.

Het model kan in verschillende vormen en groottes worden ontwikkeld. Naar verluidt kan de converter op eenzelfde schaal als conventionele windturbines stroom opwekken. Om het model op grotere schaal te ontwikkelen hebben zijn de wetenschappers op zoek naar financiering. 

Lees hier het complete onderzoek over de EWICON

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: TU Delft

9 gedachten over “‘Windturbine’ zonder bewegende onderdelen gebouwd in Delft

 • 16 oktober 2018 om 16:17
  Permalink

  灣仔君悅酒店呈獻鹿悅秋日懷石料理 – STYLE-TIPS.COM 懷石料理講求三大原則:使用時令的食材、利用食材本身的味道、懷有熱情和關切的心情來…

 • 16 oktober 2018 om 18:43
  Permalink

  針對深色明顯斑點,成就終極的白皙肌膚的淡斑精華。

 • 21 oktober 2018 om 09:52
  Permalink

  粉紅也是聖誕的顏色!L’OCCITANE花悅果漾淡香氛 – STYLE-TIPS.COM 不要以為只有紅色及綠色才是聖誕的指定色彩,原來粉紅也是很應節。L’O…

 • 28 oktober 2018 om 11:17
  Permalink

  【整形心得分享】搶救甜心大作戰~打敗疲態倦容!美出清新、自然、渾然天成 眼袋造成的憔悴面容,給Cathy帶來極大的困擾,再加上不立體的五官,時間久了,不只越來越沒自信,連人際關係都每況愈下,更別提桃花始終開不了了,正當她心灰意冷、準備跟倦容廝守到老時,偶然從朋友口中聽到了渾然天成,看到朋友改造的如此成功,Cathy心中有個大計劃開始慢慢萌芽……

 • 21 september 2019 om 19:44
  Permalink

  fjoemamexz,Some really nice stuff on this website, I enjoy it. I LOve your Blog!

 • 22 september 2019 om 11:33
  Permalink

  fcencrzi,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.I LOve your Blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!