Een Xerox-printer voor superzonnecellen

UTRECHT – Onderzoekers van Xerox, het bedrijf dat furore maakte als fabrikant van printers, gaat de principes voor printers toepassen op zonnecellen.

De werknemers van PARC, een onderzoeksafdeling van Xerox, hopen een nieuw printproces te ontwikkelen dat het een stuk goedkoper maakt om zonnecellen te fabriceren. MIT Technology Review heeft er een artikel over.

De onderzoekers richten zich vooral op zonnecellen met hoog rendement waarbij het zonlicht wordt geconcentreerd op de zonnecel, zogeheten concentrated photovoltaics (CPV).

Deze tak van sport binnen de bredere technologische ontwikkeling van zonne-energie is achtergebleven vergeleken met thermische zonnecentrales, concentrated solar power (CSP), waarbij zonlicht wordt geconcentreerd op een toren om stoom te produceren.

Concurrerend

Tegen het einde van 2015 was er in totaal zo’n 350 megawatt aan CPV geïnstalleerd wereldwijd. De capaciteit van thermische zonnecentrales, CSP, stond op ongeveer 4.700 megawatt. Beide technologieën zijn geschikt voor plekken met veel zonlicht.

PARC hoopt de technologie meer concurrerend te maken door de componenten voor de zonnecellen te verkleinen en het ontwerpen van een goedkoop productieproces van de zonnecellen.

Het onderzoek bouwt voort op een groter initiatief binnen het bedrijf om een nieuwe printer te ontwikkelen die heel precies kleine halfgeleiderchips kan plaatsen op een ondergrond. Dezelfde principes die gelden voor de kopieermachines van Xerox zouden ook hiervoor moeten gelden, denken de onderzoekers.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!