‘Zeespiegel kan 60 meter stijgen bij ongecontroleerde Co2-uitstoot’

UTRECHT – De zeespiegel kan met 60 meter stijgen tegen 3000 als alle fossiele brandstoffen die nog in de grond zitten, worden verbrand.

Dit stelt een nieuw onderzoek dat specifiek op de vraag ingaat wat ongecontroleerd Co2-uitstoot voor effect heeft op het ijs van Antarctica.

Naar schatting zit er nog zo’n 10 biljoen ton Co2 opgesloten in de bereikbare voorraden fossiele brandstoffen in de grond.

De komende 60 tot 80  jaar wordt ongeveer 6 tot 8 procent van deze voorraden uitgestoten in de atmosfeer. Hierdoor kan het ijs op Antarctica voor een groot deel onstabiel worden.

“Als we niet stoppen met het dumpen van onze Co2-vervuiling in de lucht dan komt  land waar meer dan 1 miljard mensen wonen onderwater te staan”, aldus onderzoeker Ken Caldeira.

“Het westelijke ijs van Antarctica is misschien al onhoudbaar aan het smelten, door menselijk toedoen of niet”, aldus mede-onderzoeker Anders Levermann. “Maar als we steden zoals Tokio, Hongkong, Shanghai, Calcutta en Hamburg willen doorgeven aan het nageslacht, moeten we voorkomen dat Oost-Antarctica ook omslaat.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!