‘Zeewierboerderij kan net zoveel duurzame energie leveren als windmolens’

UTRECHT – Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft samen met nog een aantal partijen een kant en klare zeewierboerderij gemaakt.

De installatie maakt gebruik van speciale textielmatten die de teelt van zeewier vereenvoudigen en de opbrengst fors verhogen, aldus het ECN.

Zeewier wordt nu nog geteeld met behulp van touwen en netten. Het nieuwe doek, waar de plantjes zich makkelijk op hechten, maakt het mogelijk om grote oppervlakten zeewier te kweken.

Per mat kan de opbrengst oplopen tot 2.000 kilo nat zeewier, aldus ECN. De matten drijven in een constructie van boeien en touwen en kunnen door een vissersboot gemakkelijk uit het water aan boord gehesen worden, om het zeewier vervolgens aan land te oogsten.

Grootschalige productie

“Deze techniek is de eerste stap naar grootschaligere productie van zeewier. Tot nu toe ging dat in kilo’s, straks gaat dat in tonnen,” stellen André Wortel en Gerard de Jong van ECN “De volgende stap is om op zee te kunnen oogsten.”

Het nieuwe systeem is ontwikkeld door 11 bedrijven binnen het Europese At-Sea project. Het systeem is al op 3 locaties succesvol getest.

Windmolens op land en zee

Volgens het onderzoekersbureau kan zeewierteelt op de Noordzee net zoveel duurzame energie opleveren in de toekomst als windmolens op land en zee opgeteld. ECN verwijst dan naar het gebruik van zeewier als duurzame biomassa.

De bedoeling is dat er door de zeewierboerderijen genoeg biomassa uit de zee gewonnen wordt om er een fabriek voor co-productie van biobrandstof en hoogwaardige chemicaliën en voedingsstoffen op te laten draaien.

 Zeewierteelt op minder dan 10 procent van het Nederlandse deel van de Noordzee levert evenveel energie per jaar op als de in het Nationaal Energieakkoord voorgenomen capaciteit voor windenergie op land en zee samen, heeft ECN berekend.

Lees ook: Eerste zeewier op Noordzee geoogst

RTEmagicC_Zeewier1_01.JPG

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!