Zonne-energie verandert water in stoom door nanodeeltjes

AMSTERDAM – Wetenschappers van de Amerikaanse Rice Universiteit hebben ontdekt dat water met behulp van zonne-energie efficiënt valt om te zetten in stoom door nanodeeltjes te gebruiken.

De onderzoekers schrijven dat de methode zo effectief is dat stoom kan worden gegenereerd van ijskoud water.

Het succes ligt in de lichtabsorberend nanodeeltjes die in het water wordt gedaan. Deze deeltjes worden zo snel warm dat het water enorm snel verdampt.

De methode zou een reeks van toepassingen kennen. Er kan bijvoorbeeld met de vrijkomende stoom weer elektriciteit worden opgewekt.

Energie-efficiëntie

De nieuwe methode zou een energie-efficiëntie hebben van 24 procent. De onderzoekers vergelijken dit met een gemiddeld zonnepaneel dat een 15 procent van de zonne-energie omzet in stroom. Ook kan water gezuiverd worden in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden.

Stoom is een van de meest gebruikte vloeistoffen in de industrie. Ongeveer 90 procent van alle elektriciteit ter wereld wordt opgewekt uit stoom en stoom wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld instrumenten voor chirurgie te steriliseren.

Hectares met spiegels of zonnepanelen

Veel van deze stoom wordt in grote boilers geproduceerd, maar deze nieuwe methode zou al op kleine schaal rendabel zijn.  

“Zonnestoom is zo opvallend door de efficiëntie”, verklaart onderzoeker Oara Neumann. “Er zijn geen hectares met spiegels of zonnepanelen nodig. De methode heeft een hele kleine voetafdruk.”

Gerelateerde artikelen

Foto copyright:  Rice University

6 gedachten over “Zonne-energie verandert water in stoom door nanodeeltjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!