Zonneauto Nuna laat 3d-geprinte staartvin voor het eerst zien

UTRECHT – De zonneauto van de TU Delft, de Nuna 8, heeft een speciaal 3d-geprinte staartvin om de de luchtweerstand van de auto tot een minimum te beperken.

Tijdens de APK-keuring voor de zonneauto’s, dinsdag in het Australische Darwin, werd de speciale ‘trailing edge’ ook voor het eerst aan de concurrentie getoond.

De Nuna 8 doet net zoals een drietal Nederlandse teams mee aan de World Solar Challenge, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s. In totaal doen er ongeveer 60 teams van studenten mee.

De scherpe, holle staartvin is speciaal door DSM met een 3d-printer gemaakt. Dit was nodig omdat de auto is gemaakt van carbon dat stijf en superlicht is.

Niet scherp genoeg

“Een van de nadelen is dat je daarmee de achterkant eigenlijk niet scherp genoeg kan maken voor een optimale stroomlijn”, aldus Joris van den Berg, aerodynamica-specialist van het team. “En luchtweerstand is in de wedstrijd verreweg het belangrijkst.”

De auto van het Nuon Solar Team kwam na wat extra isolatie voor de bedrading door de keuring van de organisatie. Komende zaterdag worden de auto’s nogmaals getest tijdens een rijdende keuring. Dan let de organisatie op het remvermogen en de wegligging. Dezelfde dag is ook de kwalificatie die bepaalt wat de startvolgorde is voor de race die zondag begint.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!