Zonnefietspad bestaat een jaar, genoeg groene stroom voor 3 huishoudens

UTRECHT – Genoeg stroom voor 3 huishoudens, 300.000 fietsers en brommers en een nieuwe speciale coating. Dit zijn de belangrijkste resultaten van zonnefietspad SolaRoad in het Noord-Hollandse Krommenie.

Met de opbrengst van 9.800 kilowattuur voldoet het fietspad aan de verwachtingen, zo melden de initiatiefnemers.

Gebruikerservaringen zijn verder positief. De 300.000 brommers en fietsers die over het pad zijn gereden hebben geen problemen opgeleverd. Alleen bleek de coating niet tegen de weersomstandigheden te kunnen waardoor onlangs een nieuwe laag is aangebracht.

Door de positieve resultaten en de grote hoeveelheid aandacht voor het project zijn er inmiddels 5 potentiële vervolgprojecten, waarvan 3 in Nederland en 2 in het buitenland.

Nog 20 meter zonnefietspad

Verder wordt volgend jaar volgens plan nog 20 meter aangelegd van een geoptimaliseerde versie van Solaroad, waarmee verder wordt getest.

Dat het zonnefietspad niet de oplossing zou zijn voor het energieproblemen was bij de start van het project al bekend. Er kwam veel kritiek op het plan, omdat de geproduceerde groene stroom sowieso veel te duur zou zijn.

De initiatiefnemers gaven aan dit doel ook helemaal niet te hebben, maar dat innovatie en technologische ontwikkeling noodzakelijk is om op termijn meer groene energie te produceren.

Solaroad, Zonnefietspad,
©: Solaroad
SolaRoad, Zonnefietspad,
©: SolaRoad

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!