Zonnevliegtuig al een maand vast in China

AMSTERDAM – Zonnevliegtuig Solar Impulse 2, waarmee een wereldreis op alleen zonnestroom wordt ondernomen, staat nu al een maand vast in China te wachten op goed weer om de moeilijkste etappe af te leggen.

Na eerder uitstel zou Piloot André Borschberg afgelopen dinsdag vertrekken, maar opnieuw is het weer spelbreker.

De etappe omvat een vlucht van 5 dagen van Nanjing in China naar Hawaï. Met accu’s wordt zonnestroom opgeslagen zodat Solar Impulse 2 ook ’s nachts kan vliegen, maar het vliegtuig is erg gevoelig voor de weersomstandigheden.

Als er overdag te veel bewolking is kunnen de batterijen niet genoeg worden opgeladen. Als er turbulentie is, kan de piloot niet genoeg slapen.

_81454911_solar_impulse_rtw_624map

Compleet op zichzelf

Borschberg is compleet op zichzelf aangewezen tijdens de vlucht. Het vliegtuig gaat te hard om bij te houden met een boot. Borschberg zal moeten slapen en leven in de kleine cabine van het zonnevliegtuig. Hij kan voor kleine periodes rusten en heeft op yoga geoefend om het zichzelf comfortabel te maken.

De tijd begint steeds meer op te raken voor Solar Impulse 2. In juli wil het team met het vliegtuig in Europa landen. Probleem is dat als de dagen steeds korter worden, de langste dag valt in juni, Solar Impulse 2 ook steeds minder lang kan vliegen.

Lees hier al het nieuws over de vlucht van Solar ImpulseZonnevliegtuig Solar Impulse 2 maakt zich op voor wereldreis | Fotogalerij Solar Impulse 2

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!