Opnieuw uitstel voor belangrijkste etappe zonnevliegtuig Solar Impulse 2

AMSTERDAM – Zonnevliegtuig Solar Impulse 2 zou maandagavond om  21.00 uur (Nederlandse tijd) aan de belangrijkste etappe van de vlucht rond de wereld beginnen, maar opnieuw is er uitstel.

Na al ruim een maand aan de grond te hebben gestaan door slechte weersomstandigheden, moet piloot André Borschberg opnieuw wachten om de etappe van 8.172 kilometer van het Chinese Ninjiang naar Hawaï te starten. 

Het is het moment van de waarheid voor Borschberg en Solar Impulse 2. De piloot is totaal op zichzelf aangewezen in de cockpit, waar hij 5 tot 6 dagen zal blijven. Schepen gaan niet hard genoeg om het vliegtuig bij te houden.

Borschberg zal het grootste deel van de vlucht wakker zijn en mag maar korte rustperiodes houden van 20 minuten. Met 17.000 zonnecellen en enkele batterijen kan Solar Impulse 2 ook zonder zonlicht vliegen, maar een deel van de nachten wordt de motor uitgezet.

Solar Impulse 2, met een spanwijdte langer dan een Boeing 747, zal dan gedurende een paar uur zweefvliegen door de lucht.  Op een bepaald moment wordt de reservestroom gebruikt om de motoren weer aan te zetten totdat er weer zonlicht is, waarna de cyclus opnieuw begint.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!