Zonnevliegtuig Solar Impulse 2 begonnen aan gevaarlijkste etappe

AMSTERDAM – Na ruim een maand gewacht te hebben op de gunstige weersomstandigheden is de Zwitserse piloot André Borschberg eindelijk vertrokken met zonnevliegtuig Solar Impulse 2 voor de gevaarlijkste etappe.

Zaterdagmiddag Nederlandse tijd begon Solar Impulse aan de tocht van 5 dagen en nachten non-stop van Nianjing in China naar Hawaï.

Solar Impulse kwam eind april aan in Nianjing in China nadat het 9 maart was vertrokken vanuit Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Hier komt het vliegtuig naar verwachting ook weer aan over enkele maanden nadat het de Verenigde Staten en Europa nog aandoet.

Het vertrek uit China werd een paar keer uitgesteld en verzet doordat er perfecte weersomstandigheden nodig zijn boven de Stille Oceaan. De tocht van 8.172 kilometer zal waarschijnlijk het uiterste van het vliegtuig en de piloot eisen.

Borschberg kan bijvoorbeeld maar rustperiodes nemen van enkele tientallen minuten. Ook moet er niet te veel bewolking zijn om ervoor te zorgen dat de batterijen genoeg zonnestroom opslaan om ook ’s nachts te vliegen. De piloot is compleet op zichzelf aangewezen, boten kunnen het vliegtuig moeilijk volgen. 

Solar Impulse 2, dat een langere spanwijdte heeft dan een Boeing 747, vliegt met 17.000 zonnecellen puur op zonne-energie.

Bekijk hier livebeelden vanuit de cockpit van Solar Impulse 2

Lees ook: Lees hier al het nieuws over de vlucht van Solar ImpulseFotogallerij Solar Impulse 2 Zonnevliegtuig Solar Impulse 2 maakt zich op voor wereldreis  | 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!