Zonnevliegtuig Solar Impulse 2 de lucht in voor vervolg wereldtocht

UTRECHT – Zonnevliegtuig Solar Impulse 2 is opgestegen voor een vervolg van de tocht rond de wereld op zonne-energie. 

Om 06.15  uur Hawaiaanse tijd (20.15 uur Nederlandse tijd) steeg piloot Bertrand Piccard op met het vliegtuig. De reis gaat naar Mountain View, Californië. Naar verwachting komt Solar Impulse 2 daar op 23 april aan, afhankelijk van de weersomstandigheden. 

Solar Impulse 2 heeft 17.248 zonnecellen op de vleugels. Die zonnecellen laden overdag de 4 lithium batterijen op. Met de zonnestroom worden 4 motoren en propellors aangedreven. 

Elke ochtend spanning

Een extra reserve wordt gecreëerd door overdag ook te stijgen in hoogte. ’s nachts is er dan ruimte om te dalen en energie te besparen. “Elke ochtend is er de spanning over hoeveel energie er over is in de batterijen”, zegt Piccard. 

Vorig jaar strandde de Solar Impulse op Hawaii nadat de batterijen oververhit waren geraakt tijdens de historische reis vanaf Japan. Het vliegtuig vloog toen nonstop 5 dagen 8.900 kilometer lang op alleen maar zonne-energie.

De technische problemen werden het afgelopen halfjaar opgelost. Solar Impulse maakt nog een aantal landingen in de VS en doet nog Zuid-Europa of Noord-Afrika aan voordat er uiteindelijk in Abu Dhabi, waar Solar Impulse ook de reis startte, wordt geland.  

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!