Zonnevliegtuig Solar Impulse 2 maakt zich op voor wereldreis

AMSTERDAM – De piloten van zonnevliegtuig Solar Impulse 2 maken zich op voor de allereerste wereldreis met een vliegtuig op alleen zonnestroom.

Maandag vertrekken piloten Bertrand Piccard en Andre Borschberg vanuit Abu Dhabi eerst naar Oman en vandaar naar India.

De komende 5 maanden vliegen ze van continent naar continent en over de Stille en Atlantische Oceaan. Piccard en Borschberg zullen afwisselend het vliegtuig, dat ook maar plaats biedt aan 1 persoon, besturen.

Doel is een record vestigen, maar ook groene energie onder de aandacht brengen van lokale politici en de media.

Borschberg bijt het spits af. De piloot gaat ook ‘s nachts vliegen. De 17.000 zonnecellen produceren genoeg zonnestroom om de accu’s zo vol op te laden dat Solar Impulse 2 in het donker nog genoeg elektriciteit heeft. Vooral wanneer over de oceanen wordt gevlogen komt dit van pas. 

_81454911_solar_impulse_rtw_624map

Deze etappes zullen het maximale vragen van de piloten. Tijdens deze ritten moeten Borschberg en Piccard dag en nacht alert zijn. Om tot rust te komen is het toegestaan een korte slaap van 20 minuten te houden, zoals zeilers dat ook doen als ze in hun eentje lange afstanden afleggen.

Het zonnevliegtuig heeft een spanwijdte van maar liefst 72 meter en is daarmee langer dan een 747 jumbo jet. Toch weegt het gevaarte maar 2,3 ton.

Vanuit Monaco worden de piloten en het zonnevliegtuig in de gaten gehouden. Een groep techneuten kan Solar Impulse 2 rond de wereld volgen. Het is niet zeker dat de piloten zullen slagen in hun opzet.

Volgens computermodelen kan het vliegtuig de etappes over de oceanen wel redden, maar dan moeten de weeromstandigheden wel goed zijn.

Solar-Impulse-2-640x353

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!