Zonnevliegtuig Solar Impulse stelt vervolg wereldreis met een jaar uit

AMSTERDAM – Zonnevliegtuig Solar Impulse 2 stelt het vervolg van de reis om de wereld op zonne-energie met een jaar uit. Pas in april 2016 wordt de reis vanaf Hawaï vervolgd.

Dit meldt de organisatie achter Solar Impulse 2. Door onherstelbare schade aan de batterijen is het vliegtuig voor langere tijd gestrand op de eilandengroep.

Tijdens de etappe van het Japanse Nagoya naar Hawaï bleken de batterijen al snel te heet te worden, maar het team kon dit probleem niet verhelpen.

Het team zegt dat het niet om een technische fout gaat, maar dat er niet goed werd geanticipeerd op de werking van de batterijen in een tropisch klimaat.

Enkele maanden

Eerder werd al bekend dat het vliegtuig sowieso een maand aan de grond zou staan door schade aan de batterijen. Nu blijkt het herstellen van de schade minstens enkele maanden in beslag te nemen.

De Universiteit van Hawaï gaat met behulp van het departement van Transport het vliegtuig een onderkomen bieden bij het luchthaven Kalaeloa. In 2016 starten de testen met de nieuwe klimaatbeheersing van de batterijen.

Vanaf begin april vervolgt Solar Impulse 2 de vlucht van Hawaï naar de Amerikaanse westkust. Vandaar vliegt Solar Impulse naar New York, Europa en naar Abu Dhabi, het startpunt van de wereldreis enkele maanden geleden.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!