Zwitsers onderzoeksinstituut claimt fabricage ‘onzichtbare’ zonnecel

AMSTERDAM – Een Zwitsers onderzoeksinstituut claimt dat het een zonnemodule in elke kleur kan maken zodat de module kan opgaan in de kleur van een gebouw.

Zonnecel
©: CSEM

De technologie van het Centre Suisse d’Electronique et de Microtechnique (CSEM) zorgt ervoor dat er dus ook witte modules gemaakt kunnen worden waarbij de individuele cellen en verbindingen niet zichtbaar zijn.

“Architecten vragen al decennia om een manier om de kleur van zonne-elementen aan te passen en ze te laten opgaan in de kleur van een gebouw”, aldus het bedrijf in een verklaring.

Normaliter zouden vooral de witte modules veel licht afketsen, maar het CSEM heeft een manier gevonden om dit te voorkomen.

Kristallijne silicium

Het instituut gebruikt speciale technologie voor het omzetten van infrared zonlicht in zonnestroom en combineerde dat met een speciaal filter dat “het hele zichtbare spectrum verstrooit tijdens het doorsturen van het infrarood licht”.

©:  CSEM
©: CSEM

De technologie kan volgens het instituut gebruikt worden op bestaande modules of geïntegreerd worden in nieuwe modules. De panelen worden gemaakt met ‘gewone’ zonnemodules op basis van kristallijne silicium.

Het CSEM verwacht veel interesse in het gebruik op gebouwen, maar ook vanuit de consumentenelektronicasector voor het gebruik in bijvoorbeeld laptops.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!