Zwitserse onderzoekers maken zonnecel duurzamer met kobalt

AMSTERDAM – Zwitserse onderzoekers van de universiteit van Basel hebben een methode ontwikkeld om een cruciaal onderdeel van een zonnecel te vervangen door kobalt.

ZonnecellenDit meldt de universiteit. In een op koper gebaseerde geverfde zonnecellen heeft jodium een belangrijke functie, maar het element komt niet heel vaak voor in de natuur.

De onderzoekers hebben nu een methode ontwikkeld om dit materiaal te vervangen voor kobalt, een grondstof die veel meer voorkomt op aarde. Testen laten zien dat er geen verlies is in rendement.

Langer meegaan

“Jodium is een element dat voorkomt op een niveau van 450 deeltjes per miljard op de aarde, terwijl kobalt 50 keer vaker voorkomt”, aldus onderzoeker Biljana Bozic-Weber. Door het vervangen van de jodium zou het zonnepaneel ook langer meegaan.

De Zwitserse onderzoekers werken al langer aan het vervangen van zeldzame metalen in op koper gebaseerde zonnecellen. In 2012 werd het metaal ruthenium vervangen door een koper afgeleide.

Lees hier het complete onderzoek

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Jeremy Levine Design

3 gedachten over “Zwitserse onderzoekers maken zonnecel duurzamer met kobalt

  • 5 november 2018 om 01:40
    Permalink

    Sportsmail looks at each Champions League quarter-finalist and assesses their chances of winning Europe’s top club trophy. Who will Arsenal, Liverpool, Manchester United and Chelsea want to avoid? Who’s your money on in the Champions League? Sportsmail’s team-by-team guide to the last eight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!