Kustplaatsen: ‘200 miljoen schade en 5900 banenverlies door windmolens bij kust’

AMSTERDAM – Het plaatsen van windmolens dichterbij de kust zal een kostenpost oplveren van 200 miljoen euro en het verlies van 6.000 banen.

een offshore windparkDit stellen kustgemeenten zoals Zandvoort en Noordwijk donderdag in een brief aan de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu. 

De kustplaatsen reageren hiermee alvast op het onderzoek dat de ministeries laten uitvoeren naar offshore windparken binnen de grens van 12-mijl (22 kilometer) voor de kust.

Aanslag 

“Het is een aanslag die de hele Nederlandse kust bedreigt”, aldus Belinda Göransson, wethouder in Zandvoort.

“Daarom is het zo goed dat we de handen ineen hebben kunnen slaan, want het belang is veel groter dan de kustgemeenten alleen.”

Lager kostenplaatje

Windturbines dichterbij de kust betekenen een lager kostenplaatje voor het transporteren van de energie naar land, maar volgens de protesterende lokale overheden wordt overstijgt de schade aan het toerisme en de kusteconomieën deze besparing.

Eerder al protesteerden de Waddeneilanden tegen mogelijke windturbines dichtbij de kust en ook de ANWB heeft duidelijk gemaakt geen uitzicht op windmolens vanaf de kust te willen. 

‘Win-wind situatie’

De kustgemeenten in Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland hebben zich nu verenigd in het Platform Maritieme Windmolenparken om te lobbyen tegen de windmolens. 

“Het is goed dat we als partijen de handen ineen hebben geslagen en met een onderbouwd tegenvoorstel komen. Zodat we kunnen komen tot een win-wind situatie”, aldus Göransson. 

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: MIT

4 gedachten over “Kustplaatsen: ‘200 miljoen schade en 5900 banenverlies door windmolens bij kust’

  • 18 oktober 2018 om 14:53
    Permalink

    CLINIQUE 倩碧線上購物官網。瀏覽Clinique倩碧官方網站,了解更多線上購物、護膚、彩粧、香氛及禮品詳情。通過過敏性測試,百分百不含香料。

  • 6 november 2018 om 14:36
    Permalink

    John Terry blew his top as a fatal weakness in the Chelsea defence was exposed by Aston Villa’s big guns. The England captain was incandescent with rage. Blue day for John Terry: Chelsea skipper’s fury as blunders let Manchester United go top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!