‘Effect van windmolens op zee op toerisme is klein’

UTRECHT – Toeristen die naar de Nederlandse kust komen trekken zich waarschijnlijk bijna niks aan de windmolens die op zo’n 18 kilometer van het vasteland gaan komen.

Dit meldt de Volkskrant vrijdag op basis van een onderzoek van bureau Decisio dat in opdracht van de Tweede Kamer is gemaakt.

Het percentage toeristen dat zou wegblijven ligt tussen de 0 en 10 procent, zo valt te lezen in het onderzoek.

Maar de toeristen die wegblijven verdwijnen niet zomaar. Ze zouden naar andere toeristische locaties gaan.

Banencreatie

Ook gaan er waarschijnlijk geen banen verloren door de windmolens, stellen de opstellers van het rapport. Het bouwen van de windmolens creëert 1.600 tijdelijke banen en nog eens 475 vaste banen.

In het meest ongunstige geval, wanneer daadwerkelijk 10 procent van de toeristen wegblijft, gaan er maximaal 1.200 banen verloren. Ergens anders zouden deze banen er weer bijkomen doordat de toeristen naar andere plaatsen gaan.

Verder hebben de windturbines ook geen effect op de huizenprijzen.

Lees meer over de problematiek met de kustgemeenten in het dossier 

Beschikbaar

Volgens de krant is het rapport is al enkele maanden beschikbaar voor beleidsmakers, maar “zwertft” het tussen het ministerie van Economische Zaken en de tegenstanders van de windmolens, enkele kustgemeenten.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zou het rapport pas begin volgende maand willen publiceren. De Volkskrant kwam het onderzoek op het spoor door dat enkele gegevens korte tijd zichtbaar waren via de site van Recron, de branchevereniging van recreatieondernemers.

Lees ook: Minstens 85.000 euro van kustgemeenten naar actiegroep tegen windmolens voor de kust

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!