Extra windmolenpark op zee kan biomassa bij kolencentrales vervangen

UTRECHT – Als de regering de meestook van biomassa in kolencentrales in Nederland wil vervangen is een extra windmolenpark op zee nodig.

Dit schrijft onderzoeksbureau CE Delft in een rapport dat in opdracht van Eneco en Stichting Natuur & Milieu is opgesteld.

Samen met nog meer zonnepanelen en biowarmte, kan dit ervoor zorgen dat Nederland alsnog de doelstelling voor 14 procent groene energie in 2020 haalt.

Onlangs stemde de Tweede Kamer voor een motie om geen subsidie meer te geven aan steenkoolcentrales voor het meestoken van biomassa.  

Kolencentrales

Met deze maatregel wil men voorkomen dat Nederland nog voor langere tijd vastzit aan de kolencentrales, maar dit zorgt voor de korte termijn ook voor een lager aandeel groene energie.

De meestook van biomassa maakt namelijk 1,2 procentpunt uit van de doelstelling van 2020. Zonder de meestook of extra maatregelen haalt Nederland het streven niet.

Beste alternatief

Een windmolenpark op zee met 80 windmolens is het beste alternatief, denkt CE Delft. Voor alle maatregelen samen is ongeveer 600 miljoen euro minder subsidie nodig hebben.

Verder levert het drie keer zoveel banen op en zouden de maatregelen voor een lagere energierekening zorgen. Het meestoken van biomassa in steenkoolcentrales kost in totaal 3,9 miljard euro subsidie.

De windmolens, die genoeg stroom zouden produceren voor 150.000 huishoudens, kunnen ver buiten de kust bij IJmuiden of boven het Waddengebied worden geplaatst. Als een project nog wil meetellen voor de 2020-doelstelling moet in 2019 worden begonnen met de bouw.

Betere optie

“Op basis van dit rapport kun je concluderen dat er een betere optie is dan biomassa bijstook om de doelen uit het energieakkoord te halen”, aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu.

“De 4 miljard subsidie voor biomassa bijstook belemmert bovendien de wens van Tweede Kamer om kolencentrales te sluiten.”

Lees meer over wind op zee in het dossier 

Lees hier het complete onderzoek

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!