Bevestigd: Windmolens langs de kust leveren netto mogelijk banen op

UTRECHT – Windmolens langs de kust van Nood- en Zuid-Holland leveren netto waarschijnlijk banen op in Nederland.

Dit blijkt uit een rapport naar de economische gevolgen van de windparken door onderzoeksbureau Decisio in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

In het uiterste geval verdwijnen er 1.250 banen doordat toeristen en dagjesmensen wegblijven. Er komen juist 475 permanente en 1.600 tijdelijke banen bij.

Maximaal 10 procent van de Nederlandse bezoekers zou wegblijven bij windmolens voor de kust en in het uiterste geval ongeveer 5 procent van de buitenlandse bezoekers.

Geen effect op toerisme

Benadrukt wordt dat vooral dit effect eigenlijk niet zeker is. Er is weinig empirisch onderzoek gedaan naar het effect van windmolens op toeristen. Zo kan het ook zijn dat er netto helemaal geen effect is op het toerisme.

Sommige toeristen zeggen bijvoorbeeld dat ze juist vaker het strand willen bezoeken als er windmolens zijn. Dit gaat om 1 tot 2 procent van de mensen.

Lees ook: Kustgemeenten geloven onderzoek ministerie naar effecten toerisme niet

Eerder berichtte De Volkskrant al op basis van het onderzoek dat er nauwelijks economische nadelen zijn door de windparken.

Illustraties

In onderstaande illustraties zijn 3 scenario’s met windmolens gemaakt. De afbeelding linksboven heeft geen windmolens. Rechtsboven staan de turbines op 3 zeemijl (6 kilometer) uit de kust. De afstand loopt op naar 7 zeemijl (13 kilometer) en 12 zeemijl (22 kilometer).

In de huidige plannen komen de dichtstbijzijnde windmolens op op ongeveer 18 kilometer afstand. Er staan nu al windmolens op 22 kilometer afstand.

Klik op onderstaande afbeelding voor een groter formaat

©: Decisio
©: Decisio

Lees hier het complete rapport

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!