Laatste windmolen van Windpark Westermeerwind geplaatst

UTRECHT – De laatste van de 48 windturbines van Windpark Westermeerwind is dinsdag in het water langs de dijk van de Noordoostpolder geplaatst.

Met een vermogen van 144 megawatt is het windmolenpark op dit moment net het grootste windpark op zee in Nederland. Eneco Luchterduinen heeft een capaciteit van 129 megawatt.

Volgens het windpark blijkt nu al uit de hoge duurzame elektriciteitsproductie dat de locatie erg windrijk is.

Vooralsnog is alleen het eerste helft van het windmolenpark in bedrijf en wordt er genoeg stroom geproduceerd voor 80.000 huishoudens. Het tweede deel van het windpark wordt nu getest en zal binnenkort online komen waardoor de productie verdubbelt.

Deelnemen

“Ongeveer een jaar nadat het windpark operationeel is, kunnen inwoners en agrariërs uit de Noordoostpolder, Urk en voormalig Lemsterland deelnemen via obligaties of aandelen”, aldus Anne de Groot, directeur Westermeerwind.

“De installatie van de funderingen, kabels en turbines voor Windpark Westermeerwind, heeft zoals gepland een jaar in beslag genomen”, zegt Willie Wienholts, projectmanager van Siemens.

“De eerste funderingspaal werd in maart vorig jaar in de bodem van het IJsselmeer geheid; de laatste paal in mei. Gedurende de zomermaanden werden de elektriciteitskabels gelegd en het transformatorstation op land voltooid.”

Lees ook: Twee derde van windmolens Westermeerwind geïnstalleerd

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!