Alle windmolens Friesland in IJsselmeer en bij Afsluitdijk

AMSTERDAM – Alle Friese windmolens die de provincie gaat bouwen tot en met 2020 worden in het IJsselmeer geplaatst of bij de Afsluitdijk.

Windmolens, Windenergie, Windturbine
©: Rijkswaterstaat / Harry van Reeken

Dit plan presenteert de Gedeputeerde Staten van de provincie dinsdag. De coalitiepartijen PvdA, FNP en CDA steunen de opzet.

In het plan komt een groter windpark, Windpark Fryslân, in het IJsselmeer te staan van 350 megawatt. Eerder werd nog overlegd over een park van 250 tot 400 megawatt groot.

Verder wordt een bestaand windpark bij Hiddum Houw, bij de kop van de Afsluitdijk, opgeschaald. De kleinere windmolens worden gesaneerd waardoor er 9 megawatt wordt afgebouwd. Vervolgens komt er voor 36 megawatt aan nieuwe windmolens bij.

Doelstelling van 530,5 megawatt aan windmolens

Friesland heeft als doelstelling 530,5 megawatt aan windenergie te hebben in 2020. Naast de 2 nieuwe plannen, staan er al voor 160 megawatt aan windmolens in de provincie. Verder telt een park bij de Noordoostpolder mee voor 18 megawatt en tevens wordt er 24,5 megawatt in het IJsselmeer nog eens gesaneerd.

Eerder presenteerde Fryslân foar de Wyn nog een rapport waarin werd gesteld dat het grootste deel van de windopgave in de provincie kan worden behaald met windmolens op land. Alleen de bevindingen over het windpark bij de Afsluitdijk worden hieruit meegenomen.

Financiële participatie

“Het college heeft kennis genomen van het rapport van Fryslân foar de Wyn en van de adviesnotitie van de ambtelijke dienst”, zo laat het provinciebestuur hierover weten.

“Het college wil zo veel mogelijk oude molens saneren en financiële participatie van burgers bevorderen”, wordt verder gesteld. “Dit wordt later verder uitgewerkt.”

Lees meer over windenergie in Friesland in het dossier op de WindenergieCourant 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!