‘Arabieren investeren miljarden in Nederlands grootste windpark’

AMSTERDAM – Arabisch oliegeld gaat het grootste windpark in Nederland financieren. Het staatsfonds van Abu Dhabi zou miljarden willen investeren in het nog te bouwen windpark Gemini dat ten noorden van Schiermonnikoog moet verrijzen.

Dit meldt de Telegraaf dinsdagochtend op basis van niet nader genoemde bronnen. Het staatsfonds, Taqa geheten, wist andere investeerders, onder andere uit Japan, het nakijken te geven.

Eerder werd ook al gemeld door de Groene Courant dat 2 grote partijen in de energiesector belangstelling hadden voor een groot deel van de aandelen.

De financiering van het project was al jaren onzeker. De Duitse windparkontwikkelaar Bard, hoofdaannemer van het in 2010 gestarte project, moest onder druk van financiële problemen afstand doen van de aandelen.

Grootste drempel

Het Amsterdamse Typhoon Capital nam de ontwikkeling in 2011 over. Grootste drempel was nu aan wie de aandelen die Typhoon had overgenomen te verkopen om het project te financieren. Dit lijkt nu zekergesteld en hiermee ook de ontwikkeling van het park.

De enige horde die tijdens de onderhandelingen nog moest worden genomen was de aansluiting van het windpark met het vasteland. Hier is een kabel van 80 kilometer voor nodig en een investering van 500 miljoen euro.

TenneT doet vergelijkbare projecten in Duitsland, maar zou ook daar te druk mee bezig zijn. Nu gaat Alliander, met activiteiten in Friesland, de kabel leggen.

Gemini windpark

Het Gemini windpark krijgt naar verwachting 150 windturbines, elk met een vermogen van 4 megawatt, en dus een totaalvermogen van 600 megawatt. Eerder werd gemeld dat de windmolens 770.000 huishoudens van stroom gaan voorzien. De Telegraaf schrijft dat dit eerder op 1,5 miljoen huishoudens komt te staan, meer dan de kerncentrale van Borssele.

De bouw van het project moet in augustus van 2013 zijn begonnen en in 2015 gaan de turbines waarschijnlijk stroom leveren.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Alpha Bentus

5 gedachten over “‘Arabieren investeren miljarden in Nederlands grootste windpark’

 • 17 oktober 2018 om 02:25
  Permalink

  (保養)AVIVA~女人是水做的,超有感完美多能量精華液,讓你熬夜也能有吹彈可破的好膚質 @ 潮流、美妝、消費 創造個人化風格的女性社群 PIXstyleMe (保養)AVIVA~女人是水做的,超有感完美多能量精華液,讓你熬夜也能有吹彈可破的好膚質

 • 18 oktober 2018 om 15:16
  Permalink

  Chacott For Professionals 【底妝系列】粉底乳 Creamy Foundation的商品介紹 UrCosme (@cosme TAIWAN) 商品資訊 Chacott For Professionals,底妝系列,粉底乳 Creamy Foundation,有網友推薦最新1

 • 19 oktober 2018 om 13:38
  Permalink

  辣木潤手霜The Body Shop® 從 The Body Shop 購買 辣木潤手霜 : 出門攜帶辣木潤手霜,隨時保濕。帶有辣木花香的潤手霜,能被皮膚迅速吸收,溫柔呵護雙手。

 • 9 november 2018 om 23:59
  Permalink

  The on-loan Manchester United midfielder has played in an advanced role in support of Defoe in recent weeks, and the pair combined to superb effect during Saturday’s 4-0 win at Crystal Palace. Manchester United midfielder Adnan Januzaj insists loan spell alongside ‘unbelievable’ Sunderland striker Jermain Defoe is helping him improve

 • 19 november 2018 om 08:09
  Permalink

  Last season, when without Sadio Mane and Daniel Sturridge, the Reds looked easy to defend against. Klopp has sought to address that by bringing in the pacy Egypt international from Roma. Mohamed Salah will bring speed to Liverpool squad, says Jurgen Klopp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!