Astron dreigt met claim van 100 miljoen tegen windpark Veenkoloniën

UTRECHT – Sterrenkundig instituut Astron dreigt met een schadeclaim van 100 miljoen euro tegen de initiatiefnemers van het windpark in de Drentse Veenkoloniën.

Dit schrijft Trouw dinsdag.

Astron beheert het Nederlandse deel van het Lofar-netwerk, een enorme internationale radiotelescoop die uit duizenden kleinere antennes bestaat. Het centrum van het netwerk ligt in het Drentse Exloo.

Volgens Astron zorgen de windmolens voor storing. Het instituut heeft al eerder gezegd dat de windmolens voor miljoenen aan schade veroorzaken bij de telescoop

Agentschap Telecom doet onderzoek naar de mogelijke effecten van de windmolens van het project, dat in totaal uit 50 turbines bestaat, op de radioantennes. 

‘Desastreus’

Maandag meldde Astron dat het agentschap in een gesprek zou hebben gezegd dat de gevolgen voor de turbines desastreus zijn. Het agentschap wilde dit niet bevestigen en benadrukte dat in de zomer het onderzoek wordt gepubliceerd.

De ontwikkeling van windpark De Drentse Monden en Oostermoer wordt gekenmerkt door felle weerstand van lokale tegenstanders van windmolens en ook de overheden. Zo proberen de Drentse gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn nog altijd om de regie over het windpark uit handen van het Rijk te halen.

Lees ook: Tweede Kamer wil dat Kamp rekening houdt met radiotelescoop bij windpark Veenkoloniën

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!