Bouw 99 windmolens windpark Wieringermeer kan beginnen

UTRECHT – De bouw van Windpark Wieringermeer kan van start gaan nadat de Raad van State heeft besloten het Rijksinpassingsplan in stand te laten en beroepen tegen de vergunningen ongegrond heeft verklaard.

Windpark Wieringermeer wordt met 99 nieuwe windmolens en een beoogd vermogen van 300 tot 400 megawatt megawatt één van de grootste windparken op land in Nederland.

In 2019 gaan de turbines jaarlijks net zoveel groene stroom produceren als 280.000 huishoudens verbruiken.

De initiatiefnemers van het windpark zijn Nuon (en vennoten), ECN en Windcollectief Wieringermeer. Zij investeren zo’n 500 miljoen euro in het project.

Zittingen

In januari 2016 zijn twee dagen zittingen geweest bij de Raad van State met betrekking tot het Rijksinpassingsplan en de benodigde vergunningen voor Windpark Wieringermeer.

Volgens de initiatiefnemers kwamen tijdens de zittingen onder andere de effecten van geluid, verlichting, slagschaduw en de impact op de natuur en landbouw aan bod.

Lees ook: Windpark Wieringermeer krijgt vergunningen voor 99 windmolens

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) noemt de manier waarop initiatiefnemers, de gemeente Hollands Kroon en de provincie vanaf het begin de omgeving heeft betrokken bij de plannen lovenswaardig.

Mee te profiteren

“Omwonenden krijgen verschillende mogelijkheden om mee te doen en mee te profiteren van de komst van het windpark. We zullen samen de schouders eronder moeten zetten om ervoor te zorgen dat ons land in de toekomst duurzame energie heeft en dat is precies wat hier in Wieringermeer wordt gedaan.”

In de omgeving staan al zo’n 40 windmolens verdeeld over 5 windparken. Deze turbines zijn inmiddels al verkocht aan buitenlandse partijen. De eerste windmolens zijn door de kopers verwijderd en worden in het buitenland weer opgebouwd. Zo wordt er plaats gemaakt voor nieuwere en efficiëntere windmolens en krijgen de oude windmolens een tweede leven.

Lees meer over het windpark in het dossier

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!