‘Bouw windpark IJsselmeer in coöperatieve vorm’

AMSTERDAM – De provincie Friesland moet Windpark Fryslân opzetten als een coöperatief project zodat de winst die de windmolens opleveren naar de inwoners gaat.

Windmolens bij de kust
©:Creative Commons/Mat Fascione

Dit stelt Martijn Messing, voorzitter van Stichting Energietransitie en medeoprichter van de Friese energiecoöperatie Enerzjy Koöperaasje Fryslân, in een stuk in het Friesch Dagblad.

Hij rekent kort uit dat een windpark van 350 megawatt zoals beoogd in 20 jaar ongeveer 400 miljoen euro winst oplevert voor de exploitanten, inclusief de verstrekte subsidie van zo’n 720 miljoen euro.

“Laat je grote energiebedrijven en projectontwikkelaars die turbines bouwen, dan steken zij dat geld in hun zak”, aldus Messing.

Opslag Duurzame Energie

“Waarom bouw je niet als provincie in coöperatieve vorm zelf de windmolens? De turbines komen er sowieso, dan kun je beter, naast de overlast die je er van hebt, het geld ook opstrijken.”

Messing haalt aan dat de Nederlandse burger via de Opslag Duurzame Energie wel meebetaalt aan de winst in het windpark, maar niet de baten krijgt.

Lees meer over windenergie in Friesland in het dossier op de Windenergie Courant 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!