Consortium Eneco en Shell bouwt tweede deel windpark Borssele

UTRECHT – Een consortium van Eneco, Shell, Van Oord en een dochterbedrijf van Mitsubishi Corporation heeft de tweede tender gewonnen voor offshore windpark Borssele.

Het ministerie van Economische Zaken verklaart dat er waarschijnlijk maar 0,3 miljard euro subsidie nodig is om het windpark aan te leggen en te exploiteren. Er was gerekend op een bedrag van 5 miljard euro.

Het nu winnende consortium vraagt 5,45 cent per kilowattuur. Ter vergelijking: Bij de vorige tender, een half jaar geleden, won Dong Energy uit Denemarken nog met een prijs van 7,27 cent per kilowattuur.

Hiermee wordt nog meer subsidie bespaard dan bij het eerste windpark Borssele, dat op dat moment al het goedkoopste nog aan te leggen windpark op zee ter wereld was. Bovendien zal bij de huidige prognose van de elektriciteitsprijs het tweede windpark Borssele na 7,5 jaar geen subsidie meer nodig hebben.

In totaal zijn 26 biedingen ontvangen van 7 partijen/consortia. Het maximum aan te vragen bedrag voor deze tender bedroeg 11,975 cent per kilowattuur. Dit bedrag is exclusief de kosten voor aansluiting van de windparken op het elektriciteitsnet.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!